19 października 2021 r. Parlament Europejski zagłosował w sprawie strategii “Od pola do stołu” (z ang. Farm to Fork Strategy). Przyjęcie jej było niezbędne do wytyczenia konkretnych działań w drodze do zielonej transformacji systemu żywności w Unii Europejskiej. Zmodernizowane systemy żywnościowe zakładają produkcję zdrowszej żywności, bezpieczeństwo żywnościowe, godziwe dochody dla rolników i redukcję śladu środowiskowego rolnictwa. Sektor rolniczy, podobnie do sektora górniczego, potrzebuje sprawiedliwej transformacji, która zapewni nowemu, etycznemu rolnictwu źródło utrzymania.
Poprzedzająca głosowanie debata odbywała się pod ogromną presją lobby przemysłu rolnego, w którego interesie jest utrzymanie status quo, niemniej rezolucja została przyjęta 452 głosami za, 170 przeciw i 76 wstrzymujących się.
Wśród 170 Europosłów i Europosłanek głosujących przeciwko strategii znalazły się 3 polskie nazwiska: Jurgiel, Kempa, Możdżanowska.
Od głosu wstrzymało się 76 osób, w tym z Polski: Bielan, Brudziński, Czarnecki, Fotyga, Karski, Kloc, Kopcińska, Kruk, Kuźmiuk, Legutko, Mazurek, Poręba, Rafalska, Rzońca, Saryusz-Wolski, Szydło, Tarczyński, Tobiszowski, Waszczykowski, Wiśniewska, Zalewska, Złotowski.
Głosy za przyjęciem oddali m.in.: Adamowicz, Arłukowicz, Belka, Biedroń, Buzek, Cimoszewicz, Duda, Frankowski, Halicki, Hetman, Hübner, Jarubas, Kalinowski, Kohut, Kopacz, Krasnodębski, Lewandowski, Liberadzki, Miller, Ochojska, Olbrycht, Sikorski, Spurek.
Komentarz Herberta Dorfmanna z Europejskiej Partii Ludowej, pełniącego funkcję sprawozdawcy Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi: „Odpowiedzialność za bardziej zrównoważone rolnictwo musi być wspólnym wysiłkiem rolników i konsumentów. Nasi rolnicy już teraz wykonują świetną robotę, więc kiedy słusznie prosimy ich o dalsze ograniczanie stosowania pestycydów, nawozów i antybiotyków, musimy ich wspierać, aby produkcja nie tylko przeniosła się poza UE. Zapewnienie dostępności żywności w rozsądnych cenach musi nadal być priorytetem”.
#GreenDeal #Farm2Fork #FoodTransition